Na našim prostorima se 1966. godine prvi put spominje termin Mala košarka ili dečija košarka kao potpuno organizovana igra, zahvaljujući sportskom društvu «Crvena zvezda» iz Beograda. Košarkaški klub ovog sportskog društva na Kalemegdanu izgradio je iste godine, prvo igralište za malu košarku. Pravila igre priredio je Mirko Kresojević u izdanju KK «Crvena zvezda». Mala košarka je tada bila namenjena deci od 8 do 13 godina. Pravilima je određena maksimalna veličina igrališta za ovu igru i to 18 /12m i minimalna 16 /11m. Koševi su se postavljali na visini od 2.60m. Linije za izvođenje slobodnih bacanja bile su na 3m ispred table. Obim lopte bio je 70 - 73 cm, težina 450 - 500g. Prečnik središnjeg kruga je 150 cm. Oficijalna igra male košarke pri takmičenju trajala je dva puta po šesnaest minuta, stim što se vreme deli na dva dela od po osam minuta, sa odmorom od dva minuta. Poluvremenski odmor je deset minuta. Ekipu je sačinjavalo deset igrača, od kojih se u igri nalazi pet. Za vreme jedne utakmice svaki igrač morao je da igra najmanje šest minuta. Izmena igrača vršila se za vreme «mrtve lopte». Osim napravljenog igrališta i ponuđenih pravila igre, mala košarka nije imala zapaženijih rezultata.

Mini basket se, 80-tih godina prošlog veka, pojavio u bivšoj Jugoslaviji kao pokret kome je trebalo da pristupi što veći broj klubova i škola, odnosno što više dece iz cele zemlje. Počelo je u KK “Radnički LMK” u Beogradu, na čelu sa Bratislavom Đorđevićem, sa idejom da mini basket što pre izađe iz okvira kluba. Kao i u svakom drugom poslu, koji se obavlja s ljubavlju i entuzijazmom, rezultat nije izostao. Mini basket je vrlo brzo prihvaćen na širem području Beograda i u 20 centara svih republika bivše Jugoslavije. Osnovan je kao sekcija pokreta pri Košarkaškom savezu Jugoslavije i za predsednika izabran je Nebojša Popović. Upravni odbor bio je sačinjen od predstavnika svih tadašnjih republika. Pokret je trajao 18 meseci, posle čega je, nažalost, prestala organizovana aktivnost! Skoro dve decenije kasnije, 19. januara 2000. godine, formirano je udruženje “Mini basket lige” pri Košarkaškom savezu Srbije. Predsednik Udruženja bio je Rajko Žižić, generalni sekretar Rade Georgievski, sa još pet članova Upravnog odbora. Ligu je tada sačinjavalo svega osam ekipa iz Beograda, koje su dobile mini basket konstrukcije, čime je takmičenje moglo da počne. Članovi lige su bili: KK Radnički, KK Partizan, KK Lix, KK Drvomarket, KK Zemun, KK Korać, KK Yubac i KK Mladost. Igralo se po jednokružnom bod sistemu. Na kraju lige, u dvorani “Pinki”, odigrana je «all star» utakmica. Iste godine, za vreme majskih praznika, na Adi Ciganliji, na osam otvorenih košarkaških terena, učestvovalo je 25 ekipa i odigrano je preko 40 utakmica. Po završetku školske 1999/2000. godine, napravljen je košarkaški kamp “Ada 2000” na otvorenim košarkaškim terenima Ade Ciganlije. Postavljena su tri terena i organizovano je šest smena u trajanju od po sedam dana. Na kampu je bilo prisutno preko 400 devojčica i dečaka, koji su se zabavljali i učili košarku pod sloganom “Mini basket – maksi zabava”. Kamp je imao i svoju maskotu pod nazivom “Adko”. Mališani su imali organizovan boravak od 8h do 20h (doručak, ručak, užina), podizanje i spuštanje zastave uz himnu kampa “Moji su drugovi” (Bajaga & Instruktori). Svaki učesnik je dobio na poklon majcu i loptu sa obeležjima kampa «Ada 2000». Smeštaj i popodnevni odmor učesnika kampa bio je organizovan pod šatorima. Program se sastojao iz prepodnevnog i popodnevnog treninga, gledanja košarkaških filmova, poseta vrhunskih košarkaša i uglednih košarkaških radnika, takmičarskih igara, košarakških kvizova i izrada zidnih novina.

Početkom naredne školske 2000/01. godine, krenulo se u promociju mini basketa po gradovima Srbije. Napravljen je festival u Nišu, gde su učestvovale ekipe iz Niša, Aleksinca i Knjaževca, ... nakon toga festivali u Zaječaru, Novom Sadu, Kragujevcu, Smederevskoj Palanci, Gornjem Milanovcu……. Jedna od pratećih aktivnosti «VII DIN Trofeja Beograd», bio je festival Mini basketa na Malom Kalemegdanu pod nazivom “Mini trofej Petronije”. Učestvovalo je osam ekipa iz Beograda: KK “Radivoje Korać”, KK “Partizan Mobtel 063”, KK “Zemun”, KK “Dragon”, KK “Drvomarket”, KK “Best”, KK “Lix” i KK “Radnički Jugopetrol”. Bio je to prvi turnir sa tri maskote – «Petronije», «Adko» i «Basko». Dodeljeni su pokloni i sve je završeno zbilja festivalski, bez pobednika, “all star” susretom dve selekcije igrača koji su se posebno istakli. Novembra meseca počela je liga Mini basketa u dve uzrasne kategorije: devojčice i dečaci do devet i do deset godina. Ligu je sačinjavalo 36 ekipa, podeljenih po grupama (po šest ekipa u grupi). Na Beogradskom sajmu, u hali 3, organizovan je prvi pravi, veliki mini basket festival, pod nazivom “Božićni festival”. Tom prilikom postavljena su četiri terena sa osam mobilnih koš-konstrukcija na visini od 2,60 m, prilagođenoj uzrastu mini basketa. Igralo se loptama broj «5». Devojčice i dečaci podeljeni su u dve uzrasne kategorije: rođeni 1990. i 1991. godine. Festival je otvorio Predrag Bojić, tada generalni sekretar KSS. Na festivalu je bilo prisutno više od 60 ekipa i odigrano je preko 100 utakmica. Tom prilikom podeljene su nagrade, diplome, zahvalnice i pehari.

Od tada pa sve do danas, odražano je tačno jedanaest mini basket festivala na beogradskom Sajmu, koji je iz Božićnog prerastao u festival “Rajko Žižić”, u znak sećanja na prvog predsednika Udruženja i proslavljenog košarkaškog asa. Na jedanaest održanih Međunarodnih mini basket festivala na Sajmu, u hali 3, prodefilovalo je nekoliko hiljada mališana, od devojčica i dečaka rođenih 1990/91, pa sve do poslednjeg, za sada, na kome su učestvovali klinceze i klinci rođeni 1996/97 i mlađi! Prefiks međunarodni, festival je potpuno opravdan gostovanjem i učešćem devojčica i dečaka iz Mađarske, Makedonije, Bugarske, Federacije BiH, Republike Srpske…Festival svake godine ima izložbu fotografija, press centar i stručne seminare za trenere. Radna tema je “Od mini basketa do košarke. ”Festival je imao i humanitarni karakter, jer su svi minibasketaši 2004. godine, učestvovali u akciji «Deci Kosova i Metohije» i pomoć je prikupljena dobrovoljnim prilozima u zamenu za bedževe specijalno izrađene za ovu priliku. Priređena je izložba fotografija kao prikaz prethodnih pet godina aktivnosti i rada ovog festivala. Od 2004. godine ustanovljen je i prelazni pehar za izuzetan doprinos klubova u radu Udruženja Mini basket Srbije. Prvi dobitnik bio je KK “Drvomarket”, godinu dana kasnije KK “Mladost”, zatim KK «Poštar» da bi 2007. prelazni pehar pripao KK “All star”-u.

Udruženje “Mini basket liga” organizovalo je putovanje na «Uskršnji festival» u Prag, sa četiri ekipe iz Beograda. U glavni grad Češke otputovali su KK “Drvomarket”, KK “Stari DIF”, KK “Zvezdara” i KK “Mladost”. Zatim je organizovan “Majski festival” na Adi Ciganliji i tom prilikom je promovisan prvi broj časopisa “Mini basket”. Na tri terena, tri dana uz prisustvo 72 ekipe, odigrano je više od 90 utakmica. Minibasketaši su učestvovali u akciji « Dani izazova » na Košutnjaku. U organizaciji Crvenog krsta Srbije, minibasketaši su učestvovali u akciji “Za srećno detinjstvo”. Učestvovalo je više od 1000 devojčica i dečaka iz svih beogradskih klubova. Početkom decembra prvi put je organizovan Međunarodni minibasket festival “Deda Mrazov kup” u Budimpešti. Festival je trajao četiri dana. Na festivalu su učestvovali klubovi iz Beograda: KK “Poštar”, KK “Korać”, KK “Mladost”, KK “All star” i KK “Probasket”, kao i minibasketaši iz Budimpešte. Turnir u mini basketu je postao tradicionalan i sve je više klubova koji s kraja godine gostuju u prestonici Mađarske.

“Udruženje Mini basket Srbije” registrovano je kao pravno lice 21.01.2004. godine i taj dan se slavi kao rođendan udruženja. Udruženje ima svoju Skupštinu, predesednika za koga je izabran Rade Georgievski i četiri člana Upravnog odbora, stručni savet koga čine tri člana, klub prijatelja, nadzorni odbor, regionalne saradnike, odbor trenera i izdavačku redakciju sa svojim članovima. Usledila je nova akcija “Sačuvajmo decu”, takmičenje je organizovano po školama, za decu od I do IV razreda. Svako godište se takmičilo posebno. Učešće su uzele osnovne škole 11 beogradskih opština. U sklopu akcije”Sačuvajmo decu” završni deo je organizovan na Adi Ciganliji maja 2004. godine. Svako godište je imalo po jedan takmičarski dan i takmičenje je trajalo ukupno četiri dana.

Dan 24. jun 2004. godine, posebno se pamti u istoriji mini basketa. Tada je održana promocija Mini basketa na travi, na Košutnjaku. Ispred hotela “Trim” postavljene su dve teleskop konstrukcije bez tabli na visini od 2.60m i igralište na travi u dva koncentrična kruga u prečniku od četiri i osam metara. Okupljen je veliki broj devojčica i dečaka iz cele Srbije. Uz adekvatnu promociju, ovo neobično takmičenje video je široki auditorijum. U vreme letnjeg raspusta organizovano je kampovanje na Kopaoniku u “Yubac ” kampu, pod nazivom “Mini basket- maksi zabava”. Učestovale su 32 ekipe. Godina 2005. proglašena je godinom humanitarnosti - «Svi košarkaši deci Kosova i Metohije» ! Ovom prilikom organizovana je humanitarna utakmica pod istim nazivom «Svi košarkaši deci Kosova i Metohije». Utakmicu su odigrale dve ekipe sačinjene od minibasketaša, pionira, kadeta, juniora, seniorki i seniora, selektovane od strane novinara i košarkaških trenera.

Evropsko prvenstvo u košarci za seniore odigrano je septembra meseca 2005. Domaćin je bio Beograd. Kvalifikacioni deo takmičenja odigran je u Beogradu, Novom Sadu, Vršcu i Podgorici. U cilju promocije EP i mini basketaši su uzeli učešće u akciji “Budi košarkaš”. Prva akcija kojom je otpočela promocija održana je na Terazijama 02. aprila u Beogradu. Nakon toga, sledile su iste promotivne akcije u Subotici, Kikindi, Leskovcu, Vranju, Nišu, Zaječaru, Šapcu, Zrenjaninu, Čačku, Užicu, Kragujevcu, Kosovskoj Mitrovici, Valjevu, Obrenovcu, Jagodini, Kovinu, Kraljevu, Kruševcu, Požarevcu, Loznici, Smederevu i Vrnjačkoj banji. U svim organizovanim akcijama promovisan je “Mini basket na travi” i nova igra “Košarkica”. Finalni deo takmičenja organizovan je na Adi Ciganliji, uz učešće pobedničkih ekipa iz svih gradova, u kojima je akcija organizovana. Po završetku akcije “Budi košarkaš”, koja je trajala nepunih šest meseci, minibasketaši su učestvovali na Juniorskom EP održanom u Beogradu, kao i na oproštajnoj utakmici Saše Đorđevića u organizaciji UNICEF-a, pod nazivom “Škola bez nasilja”. Učestvovalo je više od 100 devojčica i dečaka. “Mini basket kobajagi EP 2005.” održano je od 1. do 4. septembra, u predvečerje velikog šampionata. Sve je organizovano po istom principu kao i seniorsko takmičenje – sa 16 reprezentacija podeljenih u četiri grupe koje su igrale na četiri terena, po istom principu kao i seniorsko takmičenje. Svaki teren je bio jedan od gradova domaćina EP! “Mini basket kobajagi EP 2005” otpočelo je svečanim otvaranjem koje je imalo četiri segmenta, kao i na zvaničnom svečanom otvaranju EP 2005, gde su naši minibasketaši uzeli učešće u segmentu pod nazivom “Igraj se”. Ovo minibasketaško EP svečano je otvorio naš proslavljeni reprezentativac Saša Đorđević. Svaka naša minibasket ekipa je nosila boje i ime jedne od reprezentacija seniorskog EP. Prvi put je minibasket takmičenje dobilo pobednika. Pobednik ovog prvenstva je reprezentacija SCG, koju su sačinjavali igrači iz svih klubova Beograda, drugo mesto je osvojila reprezentacija Slovenije, koju je predstavljao KK “Mladost” iz Zemuna, a treće mesto osvojila je reprezentacija Grčke, odnosno KK “Partizan”. Ekipama su podeljene medalje i pehari, posebno izrađeni za ovu manifestaciju za osvojeno I, II i III mesto. Na samom takmičenju prisutna je bila i maskota EP, «Mačor Mačo», lidersice, ritmičke gimnastičarke kluba “Palilula Soko Štark” i minibasketaši «security», koji su se brinuli da sve protekne u najboljem redu. Organizovana je i konferencija za štampu posle svake odigrane utakmice, kao i seminar za trenere minibasketa. Sačinjen je i bilten sa celokupnog dešavanje sa prikazom postignutih rezultata. Na samom prvenstvu prisutni su bili i ambasadori pojedinih zemalja.

Minibasketaši, njih 16, u dresovima svih zemalja učesnika EP na prvenstvu seniora, imali su i svoj program košarkaških elemenata, koje su prikazivali u pauzama između utakmica i u tajm-autu. Nakon akcije «Budi košarkaš» napravljen je program pod nazivom «Košarka tvoja igra». Program je obuhvatio posetu svim gradovima koji prethodno nisu bili obuhvaćeni programom «Budi košarkaš». Prvo gostovanje bilo je u Svilajncu 8. aprila 2006. Tom prilikom je napravljen prvi turnir u igri «Košarkica» i učestvovali su: KK «Lix» Beograd, KK «Švrća» Beograd, KK «Books computers» Kragujevac, KK «Bam basket» Svilajnac i KK «Šumadija» Kragujevac. Za uskršnji praznik je organizovan «Međunarodni uskršnji festival Niška banja». Učestvovale su 32. ekipe iz južne Srbije, Makedonije i Beograda, kao i deca iz Raniluga, sa Kosova i Metohije. Turnir je održan u novootvorenoj balon-sali u Niškoj banji. Igre «Budi košarkaš» i «Košarka je tvoja igra» su nadalje održavane svakog vikenda u ostalim gradovima Srbije: Leskovcu, Kraljevu, Zrenjaninu, Čačku, Novom Sadu, Kragujevcu, Beogradu ... Festival u Niškoj banji je postao tradicionalan, kao uostalom i sve što čini Udruženje Mini basket Srbije. Udruženje Mini basket Srbije i predškolske ustanove opštine Vračar, krenule su sa animacijom dece i prezentacijom “Mini mini basketa” u obdaništima. Tako je Udruženje spustilo starosnu granicu u mini basketu, na uzrast dece od tri do šest godina. Obogatili smo akciju i nazvali je “Hiljadu košića za malog orlića”. Ulazak u u predškolske ustanove je baza mini basket, za decu od tri do šest godina koja rade po programu “Mini basket igraonica”. Početkom školske godine krenulo se u akciju “Dani mini basketa” pod nazivom “Za srećno detinjstvo”. Akcija je imala pet radnih zadataka.

“Mini mini basket” sa ciljem da se u animiranju uključe deca predškolskog uzrasta (deca od 3 do 5 godina).
“Mini basket na travi” gde učestvuju devojčice i dečaci do 10 godina. Ova igra ima svoja pravila i igra se isključivo na travnatom terenu.
“Mini basket” u sali i na otvorenom. Organizuje se u odnosu na postojeće uslove (na otvorenom ili u sali). Učestvuju devojčice i dečaci od I do IV razreda, po pravilima mini basketa. Takmičenje se organizuje isključivo po godištima.
“Košarkica” u sali i na otvorenom. Učestvuju deca od 7 do 10 godina, po pravilima predviđenim za ovu igru.
“Košarka tvoja igra” i “Budi košarkaš”. Učestvuju deca od 3 do 10 godina i koriste se koševi na visini 1.60, 2.10 i 2.60m (visina se prilagođava uzrastnoj katagoriji).


U ovoj akciji uzeli su učešće i KK “Kotež”, KK “Švrća”, KK “Beokoš”, KK “All star”, KK “Poštar”, KK “Lix”, KK “Mladost” i drugi. Akcija i dalje traje, organizovana od strane košarkaških klubova u gradovima Srbije. Cilj ove akcije je učešće svih klubova i animacija dece i početnika u Mini mini basketu i Mini basketu.

Drugi veliki datum u istoriji Udruženja Mini basket Srbije je 5. decembar 2006. godine! Mini basket je ušao u redovnu nastavu I, II, III i IV razreda osnovne škole “Kralj Petar II Karađorđević” u Beogradu. Časovi se organizuju po unapred pripremljenom programu od strane Udruženja Mini basket Srbije, jednom nedeljno. Slogan ove akcije je “Mini basketaši vas mole, košarka u škole”! Za mlađi školski uzrast, za decu od sedam do deset godina radi se po program “Mini basket radionica”. Pored Beograda i Niške banje, Udruženje je u dogovoru sa domaćinima festivala, uzelo učešće u organizaciji manifestacija: “Banini festival” u Kikindi i “Minibasketijada” u Leskovcu, u vreme održavanja velikog događaja u ovom regionu – roštiljijade! Udruženje Mini basket Srbije idejni je tvorac jedne od najvećih akcija u Evropi pod nazivom “4B na Dunavu”. Beograd, Budimpešta, Bratislava i Beč biće domaćini velikog košarkaškog karavana, koji bi trebalo da krene iz našeg glavnog grada, pa preko Novog Sada, Osijeka, Budimpešte i Bratislave i u Beču doživi veliko finale.

2010. godine odigrano je “3 na 3 kobajagi Svetsko prvenstvo” na platou ispred Upravne zgrade “NIS” kompanije, po ugledu na seniorsko prvenstvo. Učestvovale su 24 ekipe i njihove ambasade u dresovima zemalja učesnica SP u Turskoj, po identičnom sistemu takmičenja.

Visoka škola strukovnih studija za vaspitače i trenere iz Subotice i Udruženje mini basket Srbije okupili su se oko zajedničke ideje – Košarkaško edukativnog centra – KEC! Osnovni ciljevi KEC-a su košarkaški – edukativni rad sa decom između 9 i 14 godina, edukacija trenera koji pohađanjem centra i polaganjem ispita imaju mogućnost dobijanja plave licence i zvanje operativnog trenera. Našu aktivnost prepoznala je Naftna Industrija Srbije koja nas od 22.10.2009. godine podržava kroz program “Energija sporta”. Naftna industija Srbije postaje generalni sponzor NIS Mini basket lige i uključuje se u realizaciju svih aktivnosti Udruženja Mini basket Srbije. U želji da se ova saradnja nastavi, minibasketaši se kroz odigrane brojne festivale, turnire i NIS Mini basket ligu, zahvaljuju.

Udahni život

Košarka se neguje od malih nogu da bi stabilnim i dugim koracima gazila napred. Pravilnim rastom, kroz energiju sporta, do zdravijeg života. Beskompromisno se ostvarujemo putem treninga umeća!

NIS Mini basket liga KSS
Mini Basket - Kuća Košarke, Sazonova 83, 11000 Beograd, Srbija